piektdiena, 2015. gada 16. janvāris

Kāpēc putni lido kāsī?

Gadiem ilgi cilvēkus fascinējusi putnu lidošana kāsī jeb apgriezta burta "V" kontūrā. Ik pavasari un rudeni mēs redzam kā to dara tūkstošiem zosu un dzērvju kuras šķērso Latviju ceļā uz un no to ligzošanas vietām ziemeļos. Bet tieši kāpēc putni to dara? Pats atceros, ka cilvēki man kā ornitologam šo jautājumu uzdevuši neskaitāmas reizes. Vienmēr esmu atbildējis ar vienkāršu: "Putni to dara, lai ietaupītu enerģiju." Zināms, ka lidmašīnas lidojot viena aiz otras spēj ietaupīt krietnu daudzumu degvielas, jo gaisa pretestība, ko nākas pārvarēt sekojošai lidmašīnai, ir daudz mazāka. Līdzīgi kā braucot ar velosipēdu, kad vienēr patīkamāk mīties kāda cita radītā aizvējā. Tomēr putnu saistībā līdz šim tā vinemēr bijusi tikai teorija.
Sējas un baltpieres zosis
2014. gadā sākumā žurnālā Nature tika publicēts pētījums (skatīt šeit), kas šo teoriju beidzot balsta ar datiem un aprēķiniem. Zinātnieku grupa S. J. Portugal (the Royal Veterinary College, University of London) vadībā par pētījuma objektu izvēlējās klinšu ibisu (Geronticus eremita) - kristiski apdraudētu putnu sugu, kura Eiropā dabā izmirusi pirms vārāk nekā 300 gadiem, bet pašlaik notiek centieni to reintroducēt. Reintroducēšanas projekta ietvaros Austrijā ibisi tiek audzēti nebrīvē un ir pieraduši pie cieša kontakta ar cilvēkiem. Turklāt ibisi ir iemācīti gaisā sekot lidmašīnai un katru reizi lidojot tie instinktīvi izkārtojas "V" veida kāsī. Šo faktoru kombinācija, komplektā ar salīdzinoši lielo putnu ķermeni, tos padara par ideāliem šī pētījuma objektiem. Putni tika aprīkoti ar raidītājiem, kas lidojuma laikā fiksēja visu īpatņu atrašanās vietu, kā arī ikkatru to spārnu vēzienu.
Labums (enerģijas taupīšana), ko putns iegūst lidojot kāda cita īpatņa aizvējā, šķiet pašsaprotams, un tas vien varētu būt gana labs iemesls, lai lidotu kāsī. Tomēr tas nav viss - izdarot spārnu vēzienu uz leju, zem spārna esošais gaiss tiek "izspiests" no tā vietas, un putna spārnu galos tiek radīta augšupejoša gaisa plūsma. Pētījuma rezultāti parādīja, ka katrs nākamais putns kāsī ir novietots precīsi tā, lai šo augšupejošo gaisa splūsmu uztvertu zem saviem spārniem, tādejādi atvieglojot lidošanu. Turklāt lidojuma laikā putni ne tikai bija izvietojušies perfektā "V" formā, bet arī pielāgoja spārnu vēzienu ritmu tā, lai gūtu maksimālu labumu, no priekšā lidojošā īpatņa.
Rezultātā, lidojot kāsī, putni ir spējīgi ietaupīt enerģiju gan atrodoties citu putnu aizvējā, gan uztverot augšupejošās gaisa plūsmas, ko rada priekšā lidojošā īpatņa spārnu vēzieni. Tieši pirmais ir par pamatu tam, ka nereti novērojami putnu kāši, kur viens no "V" zariem ir garāks un tajā atrodas vairāk putnu, nekā otrā.

Sējas zosis. Daļa no kāsī lidojošiem putniem.


4 komentāri :

  1. Paldies par rakstu, bet īsti nesapratu , kāpēc viens V zars ir garāks par otru?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas atkarīgs no vēja virziena - viens V zars (tajā esošie putni) var radīt nelielu aizvēju otram. Līdz ar to vairāk putnu koncentrēsies tajā zara pusē, kurš atrodas aizvējā, pažu zaru padarot garāku

      Dzēst