pirmdiena, 2015. gada 12. janvāris

Kāpēc notriecam putnus ar auto?

Teju ikvienam no mums ir sanācis atrasties automašīnā, kad tā lielā ātrumā traucas pretim putnam, kurš sēž ceļmalā, uz ceļa vai pārlido to. Lielākajā daļā gadījumu viss beidzas veiksmīgi, bet laiku pa laikam notiek neizbēgamais un putns tiek notriekts. No mūsu skatu punkta putna rīcība, nogaidot par ilgu, nevis paceļoties laiku un izvairoties no tuvojošā auto, varētu šķist nesaprotama. Putni tomēr ir gan veikli un spārnoti radījumi, lai paceltos spārnos un aizlidotu. Tad kāpēc īsti tas tas ne vienmēr tā notiek?
Nule kā publicēts pētījums žurnālā Proceedings of the Royal Society (B) rāda, ka pie vainas ir ātrums (skatīt šeit). ASV Zinātnieku grupa T. L. DeVault vadībā veica eksperimentālu pētījumu, kurā nebrīvē esošiem putniem (Molothrus ater) tika demonstrēts video ar tiem tuvojošos automašīnu, tādējātdi atdarinot reālu situāciju, kāda tā varētu būt dabā. Spēlētajos video automašīna brauca ar dažādu ātrmu, un zinātniki atzīmēja putnu uzvedību atkarībā no tuvojošā auto attāluma.
Rezultāti parādīja, ka neatkarīgi no automašīnas ātruma, putni vienmēr uzsāka izvairīšanās manevru, kad auto bija pietuvojis līdz noteiktam attālumam. Tādejādi, ātri braucošiem auto ir daudz lielāka iespēja notrikt putnu, jo laiks līdz potenciālai sadursmei ir īsāks. Zinatnieki spekulē, ka šāda izvairīšanās stratēģija, kad noteicošais ir attālums līdz draudam, nevis tā tuvošanās ātrums, varētu efektīgi strādāt pret plēsējiem, tomēr no ātri braucošiem auto, tā putnus nepasargā.
Tātad, galvenais vaininieks ir ātrums. Nākamreiz, kad redzi putnu ceļmalā - piebremzē!
Cekulcīrulis (Galerida cristata) uz ceļmalas stabiņa

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru